Strada Covaci nr.1 , Bucuresti 030167 0747 22 66 77 , 0757 22 33 99

Desprenoi

Restaurantul Taverna Covaci va invita sa savurati preparate romanesti traditionale, servite in vesela modelata in lut de artizanii populari din zona Horezu.
Mestesugul prelucrarii lutului s-a transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari care au reusit sa-l mentina viu în vatra stramoseasca si sa il transmita din generatie in generatie. Barbatii scot lutul din locuri speciale, îl aduc în gospodarie si îl framânta cu mâinile, picioarele, sau cu un ciocan mare de lemn, amestecându-l cu apa.
Pasta astfel obtinuta se curata de impuritati, se face bulgari si apoi se lucreaza la roata. Dupa modelare, vasele se lasa la uscat câteva zile, la umbra si apoi se ard în cuptoare speciale, dupa ce au fost în prealabil ornamentate si eventual smaltuite. Cea mai raspândita tehnica de decoratie foloseste un corn de vita având în vârf o pana de gâsca.